Een vergelijking tussen de ELM327 en STN1110 chip

Door Roel Klein - 22 dec. 2023

Wat is een ELM327 chip?

De ELM327 is een microcontroller-chip en protocolomzetter die wordt gebruikt in de automobielindustrie. Het is ontworpen om de communicatie tussen de boordcomputer van een voertuig en externe apparaten, zoals computers of smartphones, te vergemakkelijken. De ELM327 chip is populair geworden vanwege zijn vermogen om de gegevens die beschikbaar zijn via het On-Board Diagnostics (OBD-II) -systeem van moderne voertuigen te lezen en door te sturen.

Wat is een STN1110 chip?

De STN1110 is een microcontroller-chip die, net als de eerder besproken ELM327, vaak wordt gebruikt in de context van OBD-II (On-Board Diagnostics) applicaties. De STN1110 is ontwikkeld door het bedrijf ScanTool.net en is ontworpen als een verbeterde en geavanceerdere versie van de ELM327.

Wat zijn de verschillen tussen de ELM327 en STN1110?

Alhoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er wel degelijk verschillen. We behandelen de verschillen hieronder.

Fabrikant

De fabrikant van beide chips is verschillend, ze komen dus niet uit dezelfde fabriek. De ELM327 is namelijk ontwikkeld door ELM Electronics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van OBD-II-chips. Daarentegen is de STN1110 is ontwikkeld door ScanTool.net, een bedrijf dat bekend staat om het produceren van OBD-II-diagnostische tools en hardware.

Functionaliteit

De ELM327 is een vroege en veelgebruikte OBD-II-chip die basale diagnostische functies biedt, zoals het lezen van foutcodes en het weergeven van enkele basisparameters van het voertuig. De STN1110 wordt beschouwd als een meer geavanceerde chip met verbeterde functionaliteit. Het biedt uitgebreidere mogelijkheden en ondersteunt meer commando's, waardoor het flexibeler is voor geavanceerde toepassingen.

Ondersteuning

De ELM327 is doorgaans beperkt tot enkele OBD-II-protocollen en kan variëren in de mate van ondersteuning voor specifieke voertuigen. De STN1110 biedt ondersteuning voor een breder scala aan protocollen die in de auto-industrie worden gebruikt, waardoor het compatibeler is met verschillende voertuigen.

Programmeerbaarheid

De ELM327 chips zijn over het algemeen niet programmeerbaar. Maar de STN1110 is wel programmeerbaar, wat betekent dat fabrikanten en ontwikkelaars aangepaste functionaliteit kunnen implementeren of de chip kunnen aanpassen aan specifieke toepassingen.

ELM 327 chip programmeren

Verkrijgbaarheid

Vrijwel alle ELM327 chips die nu op de markt zijn, zijn namaak chips. Dat betekent dat ze niet geproduceerd zijn door ELM Electronics. In veel gevallen is de kwaliteit van deze chips daarom erg laag en is het niet aan te raden deze nog langer aan te schaffen. Dit is ook de reden dat wij deze niet meer aanbieden. De huidige, nagemaakte ELM327 producten worden verkocht als V1.5 of V2.1. ELM Electronics heeft deze versies nooit geproduceerd. Een goed alternatief kan de STN1110 zijn, die door zijn geavanceerdere functies en flexibiliteit aanzienlijk duurder zijn dan de huidige namaak varianten van de ELM327.

ELM 327 app

Er zijn verschillende ELM327-apps beschikbaar voor zowel Android- als iOS-besturingssystemen. Hier zijn enkele populaire ELM327-apps:

Torque Pro (Android)

Torque is een uitgebreide app die een breed scala aan voertuigparameters kan monitoren, foutcodes kan lezen en interpreteren, brandstofverbruik kan bijhouden en zelfs enkele tuningmogelijkheden biedt. Er is zowel een gratis versie als een betaalde versie (Torque Pro) beschikbaar.

Car Scanner (Android/iOS)

Car Scanner is een app die beschikbaar is voor zowel Android- als iOS-apparaten. Het biedt functies zoals het uitlezen van foutcodes, real-time gegevensmonitoring, brandstofverbruiksregistratie en meer.

OBDeleven (Android/iOS)

OBDeleven is vooral bekend bij Volkswagen (VW) en Audi-rijders. Het is een app die samenwerkt met een OBD-II-dongle en biedt geavanceerde diagnostische en aanpassingsfuncties, specifiek voor deze automerken.

DashCommand (Android/iOS)

DashCommand is een uitgebreide app met real-time monitoring, prestatiegegevens, foutcode-lezing en aanpassingsmogelijkheden. Het is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-platforms.

ScanMaster (Android/iOS)

ScanMaster is een OBD-II-app die geschikt is voor zowel Android- als iOS-apparaten. Het biedt basisdiagnostische functies, zoals het lezen van foutcodes en het bekijken van live gegevens.

Car Scanner ELM OBD2 (Android/iOS)

Deze app biedt basisfunctionaliteiten zoals het lezen van foutcodes, live gegevensmonitoring en brandstofverbruiksregistratie.

ELM327 interface

Een ELM327 interface is in verschillende vormen beschikbaar op de markt, variërend in functies, prijsklassen en ondersteunde protocollen. Dit zijn de ELM327 interfaces met de beste kwaliteit:

Bij iedere bovengenoemde ELM327 interface is het niet per se dat de een beter is dan de ander. Het gaat hier om jouw eigen voorkeur, de benodigde functies en of de interface compatibel is met jouw voertuig en apparaat.