Wat is OBD2

OBD2 staat voor onboard diagnostics 2. Het is een protocol dat zorgt voor zelfdiagnose en rapportage van codes op een gestandaardiseerde wijze. Eigenlijk is OBD2 een Amerikaanse standaard geïntroduceerd en geïmplementeerd vanaf 1996. Vanuit Europa is uit OBD2 een eigen afgeleide ontstaan, namelijk EOBD (European Onboard Diagnostics).

Met de komst van OBD2 is er een gestandaardiseerde 16 polige aansluiting geïntroduceerd, deze wordt nu in de auto-industrie in elke nieuwe auto aangebracht. Het doel van OBD2 is om op een gestandaardiseerde en simpele manier een diagnose te kunnen stellen in het motormanagement, zonder dat hier per auto een verschillend apparaat nodig is.

OBD2 is in de jaren doorontwikkeld, waardoor er verschillende modi zijn ontwikkeld, deze gaan van Mode $01 tot Mode $09. In deze modi zijn verschillende functionaliteiten opgenomen, zoals real time data, emissiedata, automatische VIN herkenning etc.

Gezien EOBD een afgeleide is van OBD2, kunnen nagenoeg alle auto’s geproduceerd in Europa vanaf 2001 (benzine) en 2004 (diesel) uitgelezen worden met standaard OBD2 apparaten. Auto’s geproduceerd in de Verenigde Staten kunnen vanaf bouwjaar 1996 uitgelezen worden met OBD2.